Karagen to polisacharyd pozyskiwany z czerwonych wodorostów morskich. Ze względu na swoje właściwości, karagen jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Sprawdź dokładniej, co to jest karagen i jakie jest jego działanie!
Co to jest karagen? Jak się go pozyskuje?
Karagen występuje powszechnie w produktach spożywczych, znany pod nazwą E407. Stosowany jest również w wyrobach medycznych i kosmetykach. Co to jest karagen? Otóż jest to grupa polisacharydów, czyli wielocukrów (cukier złożony) wyodrębnianych z czerwonych wodorostów w procesie ekstrakcji. Jego głównym źródłem jest chrząstnica kędzierzawa (Chondrus crispus), określana również jako mech irlandzki.
To właśnie w Irlandii prawdopodobnie już 400 lat p.n.e. wykorzystywano wodorosty morskie do zagęszczania gotującego się mleka. Z kolei produkcja karagenu na większą skalę rozwinęła się w ok. 1800 roku. Obecnie karagen znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
Karagen – właściwości
Karagen jest substancją bezwonną i bezsmakową. Podobnie jak inne substancje błonnikowe, również karagen nie jest trawiony przez układ pokarmowy człowieka.
W roztworze zawierającym więcej niż 3% karageniny pod wpływem niskiej temperatury tworzą się substancje żelowe, natomiast po ogrzaniu przechodzą one w stan płynny.
Podsumowując, karagen wykazuje właściwości:
- żelujące,
- zagęszczające,
- stabilizujące,
- emulgujące.
Karagen – występowanie w żywności
W przemyśle spożywczym karagen stosowany jest jako substancja zagęszczająca. Związek ten zapobiega również tworzeniu się osadów w płynnych produktach mlecznych, takich jak kakao czy mleko skondensowane. Poprawia on również gęstość i konsystencję jogurtów i śmietany.
Karagen ma właściwości żelujące, dlatego stosuje się go także w produkcji dżemów i deserów z niską zawartością cukru. Ze względu na działanie stabilizujące, karagen wykorzystywany jest również jako składnik wyrobów mięsnych. Znajduje się m.in. w parówkach, pasztetach i konserwach.
Związek ten jest też kluczowym składnikiem w procesie klarowania wyrobów alkoholowych takich jak piwo, wino czy miód pitny. Z kolei w produktach dietetycznych karagen stosowany jest jako zamiennik skrobi i tłuszczów, a także alternatywa dla żelatyny w produktach przeznaczonych dla wegan.
Karagen – zastosowanie w kosmetyce
Ponieważ karagen ma działanie zagęszczające i stabilizujące, stosuje się go także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystuje się go jako składnik poprawiający konsystencję szamponów i odżywek do włosów, a także past do zębów. Poprzez zwiększenie lepkości preparatu karagen wpływa m.in. na stabilność piany. Jest to składnik bazowy, który nie wywołuje reakcji alergicznej.
Zastosowanie karagenu w przemyśle farmaceutycznym
Karagen wykorzystywany jest m.in. do produkcji kapsułek, jako składnik ich żelowych otoczek. Karagen stosuje się także w procesie produkcji antybiotyków, takich jak:
- tetracykliny,
- chlorotetracykliny,
- półsyntetyczne antybiotyki β-laktamowe (m.in. amoksycylina i cefadoksyl),
- substraty do produkcji antybiotyków β-laktamowych, np.: kwas L-asparaginowy, kwas L-jabłkowy i L-tryptofan.
Działanie karagenu na gardło
Karagen ma działanie powlekające. Tworzy na błonie śluzowej gardła warstwę zabezpieczającą przed czynnikami zewnętrznymi, a także stwarza warunki sprzyjające jej nawilżeniu.
Dostępny na rynku wyrób medyczny Fiorda MAX MD zawiera bogaty w karagen wyciąg z chrząstnicy kędzierzawej, gumę arabską o właściwościach osłonowo-powlekających, porost islandzki z wysoką zawartością związków śluzowych oraz olejki eteryczne.
Czy karagen jest szkodliwy?
Karagen jest związkiem uznawanym za bezpieczny, dlatego może być stosowany również w produktach spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci i kobiet w ciąży. Jest to związek zaliczany do frakcji błonnika pokarmowego, co oznacza, że nie trawi go układ pokarmowy człowieka – zostaje on wydalony w postaci niezmienionej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2018 uznał karagen za bezpieczny i określił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) karagenu na poziomie 75 mg na kg masy ciała.
Źródła:
1. Muszyńska B., Jękot B., Topolska-Pasek M., Rzewińska A.: Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach. https://www.researchgate.net/profile/Bozena-Muszynska/publication/312153853_Wlasciwosci_prozdrowotne_weglowodanow_wystepujacych_w_algach/links/5872629d08ae6eb871c51932/Wlasciwosci-prozdrowotne-weglowodanow-wystepujacych-w-algach.pdf (data odczytu: 01.04.2022).
2. https://www.welbi.pl/karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny/
ZOBACZ PODOBNE ARTYKUŁY
Zapalenie zatok – co trzeba wiedzieć o objawach i leczeniu?
Objawy grypy – jak ją rozpoznać i jak sobie z nią radzić?
Aspiryna – jak działa i na co pomaga?