Porady

Karagen – czym jest? Jak działa na gardło?

Karagen – czym jest Jak działa na gardło
Strona główna » Porady » Karagen – czym jest? Jak działa na gardło?

 

Karagen to polisacharyd pozyskiwany z czerwonych wodorostów morskich. Ze względu na swoje właściwości, karagen jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Sprawdź dokładniej, co to jest karagen i jakie jest jego działanie!

Co to jest karagen? Jak się go pozyskuje?

Karagen występuje powszechnie w produktach spożywczych, znany pod nazwą E407. Stosowany jest również w wyrobach medycznych i kosmetykach. Co to jest karagen? Otóż jest to grupa polisacharydów, czyli wielocukrów (cukier złożony) wyodrębnianych z czerwonych wodorostów w procesie ekstrakcji. Jego głównym źródłem jest chrząstnica kędzierzawa (Chondrus crispus), określana również jako mech irlandzki.

To właśnie w Irlandii prawdopodobnie już 400 lat p.n.e. wykorzystywano wodorosty morskie do zagęszczania gotującego się mleka. Z kolei produkcja karagenu na większą skalę rozwinęła się w ok. 1800 roku. Obecnie karagen znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.

Karagen – właściwości

Karagen jest substancją bezwonną i bezsmakową. Podobnie jak inne substancje błonnikowe, również karagen nie jest trawiony przez układ pokarmowy człowieka.

W roztworze zawierającym więcej niż 3% karageniny pod wpływem niskiej temperatury tworzą się substancje żelowe, natomiast po ogrzaniu przechodzą one w stan płynny.

Podsumowując, karagen wykazuje właściwości:

  • żelujące,
  • zagęszczające,
  • stabilizujące,
  • emulgujące.

Karagen – występowanie w żywności

W przemyśle spożywczym karagen stosowany jest jako substancja zagęszczająca. Związek ten zapobiega również tworzeniu się osadów w płynnych produktach mlecznych, takich jak kakao czy mleko skondensowane. Poprawia on również gęstość i konsystencję jogurtów i śmietany.

Karagen ma właściwości żelujące, dlatego stosuje się go także w produkcji dżemów i deserów z niską zawartością cukru. Ze względu na działanie stabilizujące, karagen wykorzystywany jest również jako składnik wyrobów mięsnych. Znajduje się m.in. w parówkach, pasztetach i konserwach.

Związek ten jest też kluczowym składnikiem w procesie klarowania wyrobów alkoholowych takich jak piwo, wino czy miód pitny. Z kolei w produktach dietetycznych karagen stosowany jest jako zamiennik skrobi i tłuszczów, a także alternatywa dla żelatyny w produktach przeznaczonych dla wegan.

Karagen – zastosowanie w kosmetyce

Ponieważ karagen ma działanie zagęszczające i stabilizujące, stosuje się go także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystuje się go jako składnik poprawiający konsystencję szamponów i odżywek do włosów, a także past do zębów. Poprzez zwiększenie lepkości preparatu karagen wpływa m.in. na stabilność piany. Jest to składnik bazowy, który nie wywołuje reakcji alergicznej.

Zastosowanie karagenu w przemyśle farmaceutycznym

Karagen wykorzystywany jest m.in. do produkcji kapsułek, jako składnik ich żelowych otoczek. Karagen stosuje się także w procesie produkcji antybiotyków, takich jak:

  • tetracykliny,
  • chlorotetracykliny,
  • półsyntetyczne antybiotyki β-laktamowe (m.in. amoksycylina i cefadoksyl),
  • substraty do produkcji antybiotyków β-laktamowych, np.: kwas L-asparaginowy, kwas L-jabłkowy i L-tryptofan.

Działanie karagenu na gardło

Karagen ma działanie powlekające. Tworzy na błonie śluzowej gardła warstwę zabezpieczającą przed czynnikami zewnętrznymi, a także stwarza warunki sprzyjające jej nawilżeniu.

Dostępny na rynku wyrób medyczny Fiorda MAX MD zawiera bogaty w karagen wyciąg z chrząstnicy kędzierzawej, gumę arabską o właściwościach osłonowo-powlekających, porost islandzki z wysoką zawartością związków śluzowych oraz olejki eteryczne.

Czy karagen jest szkodliwy?

Karagen jest związkiem uznawanym za bezpieczny, dlatego może być stosowany również w produktach spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci i kobiet w ciąży. Jest to związek zaliczany do frakcji błonnika pokarmowego, co oznacza, że nie trawi go układ pokarmowy człowieka – zostaje on wydalony w postaci niezmienionej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2018 uznał karagen za bezpieczny i określił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) karagenu na poziomie 75 mg na kg masy ciała.

Źródła:
1. Muszyńska B., Jękot B., Topolska-Pasek M., Rzewińska A.: Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach. https://www.researchgate.net/profile/Bozena-Muszynska/publication/312153853_Wlasciwosci_prozdrowotne_weglowodanow_wystepujacych_w_algach/links/5872629d08ae6eb871c51932/Wlasciwosci-prozdrowotne-weglowodanow-wystepujacych-w-algach.pdf (data odczytu: 01.04.2022).
2. https://www.welbi.pl/karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny/

ZOBACZ PODOBNE ARTYKUŁY

Płukanie gardła – jak zrobić to prawidłowo

Płukanie gardła – jak zrobić to prawidłowo?

Płukanie gardła to jeden z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z dolegliwościami, które wynikają z bakteryjnych i wirusowych infekcji gardła. Aby ...
Jakie zioła na ból gardła Co warto stosować

Jakie zioła na ból gardła? Co warto stosować?

Zioła mają ogromną moc, którą ludzkość zna już od tysięcy lat. Od wieków wykorzystywane są w kuchni, nadając naszym potrawom ...
Angina - czym się objawia i jak ją leczyć

Angina — czym się objawia i jak ją leczyć?

Angina to dość często występująca choroba górnych dróg oddechowych, nazywana niekiedy ostrym zapaleniem gardła (czasem też migdałków i błony śluzowej) ...